Publicerad den

Verner Panton

Verner Panton

Den danske färgteoretikern och inredningsdesigner Panton växte upp i Gamtofte på ön Fyn utanför Danmark. Han har influerat många med sin futuristiska, poppiga och färgstarka design under både 1900- och 2000-talet.

Paton påbörjade sina studier vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn för att ta examen år 1951. Han hade redan innan dess samlat på sig arbetslivserfarenhet som arkitektisk ingenjör i Odense.

Panton influerades tidigt av en annan dansk arkitekt och möbeldesigner, Arne Jacobsen, vilkens arkitektkontor han kom att arbeta på under sina första år efter examen. Inom kort öppnade han dock sitt eget arkitektkontor, då han sökte kreera mer innovativa och okonventionella möbler. Panton var den förste som formgav och producerade plastmöbler i ett enda stycke – något som kommit att bidra till hans tidlösa popularitet.

1958 kom stolen Cone vilken han designade i koppling till det arkitekturiska arbetet han utförde av den restaurangen Kom-in. Där färgsatte och formgav han såväl stolar, lampor och väggar, vilket visar på hans kapacitet som inredningsdesigner. Panton har samarbetat med många stora möbeltillverkare genom åren, bland annat Fritz Hansen som lanserade hans första produktion Bachelor Chair, och IKEA vilket resulterade i stolen Vilbert.

Pantons första möbel av ren plast kom 1954, då i form av en genomskinlig fotpall. Den stora succén kom dock några år senare då stolen Panton-chair stod klar. En stol gjuten helt i plast, med en magnifik utformning. Den är utan tvekan hans mest kända möbel och har blivit en ikon inom stoldesign och för produktionsutvecklingen. För detta har han fått motta åtskilliga priser genom åren.