Publicerad den

Y-stolen av Hans J Wegner

y-stolen wishbone chair av hans wegner

Hans J. Wegner designade sammanlagt mer än 500 stolar, men frågan är om inte Y-stolen, även känd som ”Wishbone Chair” internationellt, kom att bli den mest kända av dem alla.

Stolen designades 1949, och Wegner inspirerades till designen efter att ha sett porträtt av danska köpmän sittande i kinesiska Ming-stolar. Även om Wegner själv hävdade att det inte gick att skapa den perfekta stolen så tycks han ha kommit mycket nära med sin Y-stol. Det är en lätt och inte särkilt skrymmande fåtölj, som fungerar lika bra som stol vid matbordet som i salongen. Denna mångsidighet, i kombination med den tidlösa designen, har gjort Y-stolen till en modern klassiker.

Mått: höjd 73 cm, bredd 55 cm, djup 51 cm.

Sittdyna till Y-stolen

Sittdynan gör Hans J Wegners Y-stol ännu bekvämare. Dynan är vändbar och passar den som tycker att stolen från början är lite väl stum. Stolens elegans och rena linjer störs dock inte nämnvärt av dynan, som är tillverkad för att passa perfekt tillsammans med stolen.

En av anledningarna till Y-stolens, eller Wishbone Chair som den också kallas, stora komfort är den naturliga fjädringen i sitsen. Om denna upplevs som för hård finns det råd för detta, och det är att lägga denna dyna över sitsen. Stolen blir mjukare, men de klassiska linjerna och den fulländade formen, som inspirerat många efterapare, bibehålls.

Mått: bredd 55 cm, djup 51 cm.