Publicerad den

Aluminium Group – Kontorsstolar av Eames

Aluminium Group Eames

Charles Eames och makan Ray Eames anses av många vara bland de mest inflytelserika och framstående personer inom modern amerikansk design. Bland de mest kända skapelserna märks deras många stolar. Deras matstolar står i många svenska hem och är både populära och relativt dyra. Här ska vi dock fokusera på kontorsstolar av Eames.

Makarna Eames designade mängder av kontorsstolar genom åren. Här presenterar några av de mest populära kontorsstolarna inom den så kallade ”Aluminium Group”.

Aluminium Group Kontorsstol EA108

Kontorsstolen EA108 ingår i Charles och Ray Eames möbelfamilj Aluminium Group, som blivit vägledande för hur moderna kontorsmöbler designas. Stolen kan vinklas bakåt, vridas och justeras i höjdled, vilket numera är standard på bättre kontorsstolar. Dessutom görs den i aluminium, ett material som vi idag möter i en stor mängd produkter, men som 1958, när stolen ritades, inte hade alla de användningsområden som vi känner till idag. Även här var alltså makarna Eames föregångare.

Trots att EA108 idag betraktas som en kontorsstol var det inte för detta syfte som den ritades. Arkitekterna Eero Saarinen och Alexander Girard ritade ett hus till industrimagnaten J. Irwin Miller, och bad Charles och Ray om hjälp med designen av utemöblerna. Makarna beslöt att pröva aluminium, och även om den ursprungliga utemöbeln har modifierats något så blev resultatet designhistoria.

Mått: höjd 86 cm, bredd 50 cm, djup 57 cm.

Aluminium Group Kontorsstol EA119

Kontorsstolen EA119 ritades 1958. Den ingår i serien Aluminium Group, och har precis som de andra möblerna i serien blivit emblemastiska för hur kontorsmöbler ser ut. I likhet med makarna Eames andra möbler uppvisar den en förening av form och funktion som man sällan finner på annat håll.

Aluminium Group Kontorsstol EA119
Aluminium Group Kontorsstol EA119

EA119 är en kontorsstol med hög rygg och hjul, och den kan vinklas, vridas, höjas och sänkas. Den kallas ibland för Executive Chair, eftersom den utstrålar pondus och kompetens. Trots detta kan den användas av vem som helst. Aluminium Group var ju från början tänkt som en serie trädgårdsmöbler för utomhusbruk, även om just EA119 kanske passar sämre för detta ändamål idag. Den har ju trots allt modifierats något sedan den ursprungliga modellen presenterades.

Mått: höjd 101-112 cm (justerbar), bredd 50 cm, djup 57 cm.

Aluminium Group Kontorsstol EA109

Aluminium Group Kontorsstol EA109 ingår i serien som Charles och Ray Eames ritade 1958. Den påminner om modellen EA119, som brukar kallas Executive chair. EA109 har dock inga hjul.

EA109 är lätt, och följsam. Detta beror på att den är gjord i lättmetallen aluminium, och även på att den inte är klädd med något material: det är istället fäst i aluminiumramen. Materialet har därför stor möjlighet att forma sig efter den sittandes kropp: kontorsstolen känns inte stum. Ursprungligen användes ett tunt nät som ”stoppning”, men det var när stolen var tänkt att användas utomhus. Sedan stolen blivit en populär kontorstol byttes nätet ut mot elegantare material, och en av världens mest kända kontorsmöbler var född.

Mått: höjd 101-112 cm (justerbar), bredd 50 cm, djup 57 cm.

Aluminium Group Kontorsstol EA105

EA105 är den enklaste möbeln i serien, och gör sig kanske bättre i ett mötesrum än bakom ett skrivbord, där man gärna vill ha fler finesser. Men den kan användas till mycket annat också. Det är en utmärkt vardagsstol, tålig och mångsidig. Den kan därför placeras i de flesta rum i hemmet: köket, sovrummet, arbetsrummet eller vardagsrummet. EA105 förtjänar alltid sin plats.

Aluminium Group Kontorsstol EA105
Aluminium Group Kontorsstol EA105

Mått: höjd 85 cm, bredd 58,5 cm, djup: 58,5 cm.

Aluminium Group Kontorsstol EA217

Som en fortsättning på de ursprungliga stolarna ritade Charles och Ray Eames Aluminium Group Kontorsstol EA217 1969. Till skillnad från de första stolarna, som ursprungligen designades för utomhusbruk, är EA217 ritad direkt med kontoret i åtanke. Det som adderades var framför allt tjocka dynor, och därför kallas stolen ibland för Soft Pad Management Chair.

EA217 fortsätter de tidigare stolarnas tradition av komfort och stilrenhet. Precis som sina ”storasyskon” har den alla de funktioner som idag är standard på kontorsstolar: den kan vridas, vinklas bakåt och höjas eller sänkas. EA217 fungerar utmärkt både på hemmakontor eller på arbetsplatsen, och gör sig väl till de allra flesta typer av interiörer.

Mått: höjd 66-86 cm (justerbar), bredd 50 cm, djup 57 cm.

Aluminium Group Kontorsstol EA219

Aluminium Group Kontorsstol EA219 är en av de lyxigaste kontorsstolar som finns, ritad av designguruerna Charles och Ray Eames. De hade tidigare ritat stolarna till den ursprungliga Aluminium Group, som blev en stor hit bland kontorsanställda och vidareutvecklades till EA100-serien. Elva år senare, 1969, kom så uppföljarna.

Aluminium Group Kontorsstol EA219
Aluminium Group Kontorsstol EA219

EA219 anses av många vara kontorsstolarnas Rolls-Royce. Det beror inte bara på den gedigna designen, som blivit vägledande för hur nästan alla tillverkare utformar sina kontorsstolar, och som även inspirerat många designers av fåtöljer. Det beror även på den höga komforten, med stoppade dynor, hög rygg och justerbar sitthöjd. Den stjärnformade foten gör att du inte riskerar att välta, även om du rullar iväg till skrivaren i andra änden av rummet.

Mått: höjd 101-102 cm (justerbar), bredd 50 cm, djup 57 cm.