Publicerad den

Poul Kjærholm

Poul Kjaerholm

Den danske designern Poul Kjærholm är en välkänd formgivare med inriktning mot modernismen. Kjærholm föddes i Øster Vrå, Danmark, 1929 och började vid tidig ålder som lärling hos den danske kabinettmakaren Gronbech. Han utbildade sig sedan vid Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn.

Till skillnad från många av sina kollegor använde Kjærholm stål som grundläggande material i alla sina konstruktioner. Han valde att kombinerade det starka och rena materialet med mjukare varianter utav trä, läder och marmor för att skapa en elegant, men ändå påtaglig kontrast.

En av Kjærholms tidiga kreationer är stolen PK25. Den var resultatet av hans examensarbete från studietiden i Köpenhamn. Stolen kom att bli mäkta populär och känd för sin speciella utformning.

Kjærholm arbetade under hela 1950-talet tillsammans med vännen och kollegan E. Kold Christensen. Christensen var också den som producerade övervägande del av Kjærholms möblemang under årens lopp.

Hans möblemang fick internationellt erkännande och uppmärksammades i och med Formes Scandinaves utställningen i Paris 1958. Samma år fick han ta emot det ansedda priset Lunning Award för utformningen utav PK22-stolen. En möbel som påvisar Kjærholms vision om elegant industriell möbeldesign och användningen av få, men unika beståndsdelar.

Förutom sitt gedigna intresse för möbeldesign intresserade sig Kjærholm också för undervisning inom ämnet. Han kom därför att arbeta som assistent och föreläsare vid Kunstakademiets Arkitektskole med början 1959, och sedan som ansvarig för Kungliga Design Institutet i Köpenhamn 1973. Några år senare, 1976, fick han slutligen sin professorsgrad.

Kjærholm verk finns representerade på många museum – bland annat på Museum of Modern Art i New York, Victoria and Albert Museum i London, samt många andra platser runt om i norden.