Publicerad den

KB05 soffan av Mogensen

KB05 soffa av Mogensen

Børge Mogensen ritade en serie möbler, däribland KB05 soffan, som blivit vägledande för hur skinnmöbler sett ut under efterkrigstiden. Än idag, 50 år efter att den designades, är KB05 en drömsoffa för många.

Soffan är ett gediget stycke hantverk, som bryter med de tidigare decenniernas trender och införde en stramare estetik, som passade den nya tiden utmärkt, och som fungerar lika bra idag.

Mogensen ville inte designa elitistiska möbler, utan tyckte att så många som möjligt skulle få ta del av hans arbeten. Därför anpassade han sina möbler så att de skulle kunna masstilverkas. Detta förklarar delvis möblernas stilrena formspråk, och det förklarar även i viss mån varför så många KB05-soffor såldes. Framför allt handlar det dock om designen, naturligtvis.

KB05 2-sits soffa

 

KB05 2-sits soffa är tillräcklig kompakt för att kunna rymmas i de flesta vardagsrum, väntrum och receptioner, och den har också placerats i åtskilliga sådana. En annan anledning till soffans popularitet är den neutrala designen och den rena linjerna. Detta kommer sig delvis av att Mogensen ritade alla sina möbler med industriell produktion i åtanke. Detta bidrog till att hans möbler blivit så spridda.

Mått: höjd 83 cm, bredd 156 cm, djup 82 cm.

KB05 3-sits soffa

Børge Mogensen lanserade sin KB05 3-sits soffa på 1960-talet. Den bröt djärvt med tidigare decenniers mer utsmyckade soffor, och inte minst med den engelska Chesterfield-stilen. Det betyder dock inte att KB05 inte är en estetiskt tilltalande 3-sits soffa, för det är den. Dess strama och rena linjer har gjort den till en mycket populär soffa inte minst i Skandinavien.

Mått: höjd 83 cm, bredd 220 cm, djup 82 cm.