Publicerad den

Glasdesign från Orrefors

Orrefors glas

Här på Designtips.nu har vi ett relativt stort fokus på designklassiker inom möbler och belysning. Men det finns ju så mycket annat inom design och heminredning som kan förgylla ditt hem. Ett exempel är designat glas.

När det gäller glas och design ligger Sverige i framkant med flera anrika glasbruk. Ett av de mer kända är tveklöst småländska Orrefors som har traditioner sedan 1898. Glas från Orrefors är förvisso inte billigt men kännetecknas av enkelhet och elegans. Oavsett om du är ute efter dekorativt eller funktionellt glas har det mängder av alternativ inom olika områden.

Skålar & fat

När det gäller skålar och fat har Orrefors flera exklusiva alternativ från ett flertal kända svenska formgivare. Bland de mer välkända namnen märks bland annat Lena Bergström. Det finns också flera yngre, mindre välkända namn, som har formgivit några av de mer populära skålarna och faten från Orrefors. Oavsett formgivare behöver du vara beredd på att betala lite extra men är du ute efter god design är det något du behöver acceptera.

Vaser & krukor

Orrefors har även ett flertal exklusiva och munblåsta vaser och krukor. I sitt sortiment finns en del färgat glas men majoriteten av deras vaser och krukor är tillverkade i ofärgat glas. Även inom vaser och krukor har Lena Bergström designat några av de populäraste alternativen, exempelvis Pluto vas skog.

Glas för dryck

Orrefors må ha mängder av skålar och diverse vaser men det är nog ändå olika dryckesglas som de flesta utav av oss har kommit i kontakt med Orrefors. Exempelvis är Orrefors Difference en serie glas som är vanliga på bättre restauranger, inte bara i Sverige utan även internationellt. Det har också ett stort utbud av whiskyglas, ölglas och glas för olika vinsorter. Även när det gäller dessa dryckesglas ligger Orrefors i det lite dyrare segmentet men det har inte hindrat dem från att vara ett vanligt inslag i många svenska hem.