Publicerad den

Florence Knoll

Florence Knoll

Florence Knoll är en amerikansk arkitekt och möbeldesigner född i Michigan 1917. Hon studerade vid det välkända Cranbrook Academy of Art, för att sedan ta en kandidatexamen i arkitektur vid Armour Institutet.

Efter att ha jobbat ett kortare tag för de tidigare Bauhaus ägarna Walter Gropius och Marcel Breuer i Cambridge, flyttade Knoll år 1943 till New York för att ta anställning hos Hans Knoll och arkitektkontoret med samma namn. Florence övertygade Hans Knoll om att hon kunde bidra till verksamheten med sin bakgrund inom arkitektur och design – vilket hon även gjorde med succé. Hans Knoll kom att bli hennes framtida make och de gifte sig 1946 för att senare starta Knoll Associates tillsammans.

Under 1950-talet designade Florence stolar, bord och soffor. De finns fortfarande kvar i Knolls möbellinje idag. Hennes tolkning av det enkla och minimalistiska lyser starkt igenom i objekten hon producerade och i materialen hon använde. Möblemangen går i kvadratens tecken i kombinationer utav trä, metall, laminat och glas.

Förutom möblemang har Florence Knoll även utformat arkitekturen för ett antal byggnader. Hennes mest kända arkitekturer är byggnaden Connecticut General Life Insurance i Connecticut och interiören i CBS Building i New York. Hennes intresse för total design innefattade såväl arkitektur, interiör och textilier såsom planlösning och framställning. Under företagskraschen år 1960 tog hon tillfället i akt och påvisade sin förmåga att skapa öppna och rena kontorslösningar. Hennes nyskapande anammades snabbt och är aktuellt och vida spritt än i våra dagar. För sina insatser inom arkitektur och design tilldelades Florenece Knoll National Medal of Arts 2002.