Publicerad den

Eero Saarinen Executive stol

Executive Arm Chair

Stolen Executive designades, som dess namn antyder, för kontor och offentliga möbler av Eero Saarinen 1957. De idéer som ligger till grund för designen går dock längre tillbaka än så.

På 1930-talet deltog Saarinen tillsammans med Charles Eames i en designtävling som arrangerades av Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Där utvecklade båda två en fäbless för mjuka, organiska former och för tiden nya material som plast och glasfiber. Formerna dök även upp i de byggnader som Saarinen ritade längre fram. Execeutive kan därför ses som ett av de första exemplen på den stil som senare kom att utmärka både Saarinens verk, och de möbler som Eames ritade tillsammans med sin hustru Alexandra, mer känd under sitt smeknamn Ray,

Bilden ovan är modellen som på engelska kallas Executive Arm Chair. Modellen finns även utan armstöd. Designen av Executive Arm Chair möjliggjordes delvis av de nya material och tekniker som introducerades på 1940-talet, men framför allt är den naturligtvis en produkt av Saarinens sinne för design som stod för något helt nytt när den kom, men snabbt blev lika tidlös som ett grekiskt tempel.

Mått: höjd 80,5 cm, bredd 61,5 cm, djup 52 cm.