Publicerad den

Eileen Gray

Eileen Gray

Kathleen Eileen Moray Gray var en irländsk designer och arkitekt född 1878. Hon anses vara en av de mest framträdande och betydande kvinnorna inom internationell stil under 1900-talets första hälft.

Gray inspirerades av sin konstnärlige fader James Gray och började själv att studera konst och måleri på Slade School of Fine Art i London året 1902. Kort därefter flyttade hon till Paris och fortsatte sina studier på Académie Julian och Académie Colaros. Några år senare kom hon också att få flera konstuppdrag i Frankrike.

Efter första världskriget, och en längre vistelse i London tillsammans med kollegan Sugawara, fick Gray uppdraget att inreda en lägenhet i rue de Lota. Hon designade de flesta av lägenhetens möbler, lampor och mattor samt lät pryda väggarna med lackad träpanel. Lägenheten kom att bli en mindre succé och Gray öppnade kort därefter en shop i Paris för att sälja både sina egna och vänners verk och service. Vid denna tid träffade hon erkända designers såsom Charlotte Perriand och Le Corbusier. De delade hennes ideal. Le Corbusier influerade och inspirerade henne mot en framtid inom arkitekturen.

Efter att ha stått ensam under större delen av sitt yrkesliv involverade Gray sig i början utav 1930-talet i sällskapet Union des Artistes Modernes. Under samma period designade och inredde hon tillsammans med vännen och kollegan Jean Badovici sitt hem i Tempe à Pailla utanför Menton. Ett ställe med möjlighet till ständig förändring i och med de multifunktionella och specialdesignade möblerna.

Några av Grays välkända verk är den läderklädda fåtöljen Bibendum Chair samt glas- och stålbordet E-1027, vilket också är ett samarbete med Jean Badovici. Siffrorna i artikelnamnet E-1027 representerar deras för- och efternamn, samt varje bokstavs plats i alfabetet. Objekten har blivit ikoner för design inom området för Internationell Stil, samt ett tillkännagivande för Gray som arkitekt och designer.