Publicerad den

Charles Le Corbusier

Charles Le Corbusier

Den schweiziske urbanisten, designern och konstnären Charles Le Corbusier var verksam under hela fem decennier från och med början av 1900-talet. Än dag är han känd för sin influens på modern arkitektur och internationell stil genom sina byggnadskonstruktioner runt om i Europa och USA.

Le Corbusier föddes i Schweiz år 1887 och studerade vid La-Chaux-de-Fonds Art School innan han flyttade till Frankrike 1907 där han tog anställning hos pionjären Auguste Perret. Det var en start på en lång upptäcktsresa där han besökte stora delar utav Europa. Le Corbusier var av uppfattningen att både möblemang och arkitektur skulle skapas med funktionaliteten i fokus. Han menade på att hus skulle vara machines à habiter – ”maskiner att bo i”. Uttrycket har ofta missförståtts av kritiker, men åsyftar konstruktion och produktion på ett rationellt sätt där den nya tidsålderns och det som teknikutvecklingen har att tillföra ges utrymme för ett angenämt liv.

Under sin verksamma tid lämnade Le Corbusier otaliga avtryck på platser runt om i världen. Han har bland annat ritat regeringsbyggnader och en stadsplan till staden Chandigarh i Indien, en utopisk stadsplan till Paris och Tokyos National Museum of Western Art. 1933 deltog han även i en tävling för omplaneringen utav nedre Norrmalm i Stockholm. Hans plan gick dock inte igenom vid det tillfället. Några år senare nämner han Stockholm i boken La maison des hommes, en bok som innehåller de städer som han ville bygga om till en stad för människan.

Stolar av Le Corbusier

Utifrån sin bok L’Art Décoratif d’aujourd’hui påbörjade Le Corbusier tillsammans med partnern Perriand år 1928 tillverkningen utav den första produktionen möbler. I boken definierar Le Corbusier tre olika möbeltyper – type-needs, type-furniture, och human-limb. Utifrån dessa kriterier utformades de första stolarna i stål, vilka också användes till två av hans projekt, The Maison la Roche och paviljongen för Barbara och Henry Church.

De mest uppmärksammade stolarna från denna tid är ikonerna Basculant, Fauteuil grand confort petit modèle, Fauteil grand confort grand modèle och Chaise longue.