Publicerad den

Att skapa nytt av gammalt

Målade möbler

Har du tröttnat på dina möbler? Det är knappast ovanligt och det man gör då är att man slänger och handlar nytt. Men det är dyrt att handla nya möbler och ofta kan man förändra sina gamla möbler genom att måla om dem.

Något som är både billigt, enkelt och framför allt – snyggt! Ta en titt på dina möbler, finns det kanske några trämöbler som du är trött på? Det spelar ingen roll om det är obehandlat trä, behandlat trä eller faner. Allt går att måla om. Det enda som kräver en total avslipning är lackade möbler och då är det förstås lite mer jobb. Men med faner eller målade möbler så räcker det med att först rengöra möbeln och sedan slipa lite lätt med ett inte allt för grovt sandpapper, för att rugga upp ytan lite.

En trend som kommit på senare tid är att måla möbeln med olika och/eller starka färger. Detta för att få möbeln att se intressantare ut eller för att modernisera en äldre möbel för att få den att passa in bättre. Några gamla köksstolar kan få helt nytt liv genom att måla om dem i en intressant färg. Men det kan alltså också handla om att man målar om samma möbel i olika färger, till exempel benen på ett bord i grönt, medan bordsskivan får vara beige.

Ett annat exempel är en byrå där man kan låta stommen vara svart och lådfrontarna vara vita. Givetvis kan man använda flera olika färger, det beror helt på vilket intryck man vill ha. Det viktigaste är att du först funderar på vilka färger du vill ha och se till att de verkligen passar ihop.