Publicerad den

Poul Volther

Poul Volther dansk möbeldesigner

Poul Volther var en framstående dansk möbeldesigner med säte i Köpenhamn. Han visade tidigt intresse för design och utformning och kom att studera vid Konsthantverkarskolan i samma stad. 

Vohlter är vida känd utformningen av stolen Corona. Den kom ut på marknaden 1964 och var då tillverkad utav solid ek. Ett år senare släpptes modellen EJ 605, med en stabil stomme av stål. Corona påvisar Volthers gedigna intresse för funktionella möbler och funktionalitet. Dess utformning kan liknas med den mänskliga kroppen, där stommen är ryggraden och dess lätt formade ryggstöd utgör revbenen. 

Såsom många andra möbeldesigners påbörjade Volther sin karriär som kabinettmakare. Han öppnade sedan sitt eget arkitektkontor i slutet utav 1940-talet och drev det under sina många i branschen. Volther utformade många av sina möbler i teak. Ett träslag med särskild goda egenskaper för just möbeltillverkning. 

Volther närmade sig design med ett futuristisk, modernt och naturalistiskt synsätt med syfte att kunna skapa naturliga och enkla former. Corona är ett typexempel på just detta. 

Corona stolen av Poul Volther
Corona stolen av Poul Volther

Det sägs att inspirationen till Corona kom till Volther genom en solförmörkelse där han tog fasta på månen och solens varierande cirkelformer. Han lät sig inspireras av naturen och årstiderna i skapandet av de möbler som kommit att bli tidlösa. Många av verken smälter in i sin omgivning tack vare dess jämna, naturliga och ibland raka former. 

Volthers verk har fått stor internationell uppmärksamhet och synts i diverse tv-program och världsomspännande händelser. Corona kunde bland annat ses i programmet Sanningens Ögonblick samt i tv-shower och musikvideos. Den användes också vid EU-toppmötet i Köpenhamn år 2001.

Volter bidrog under sin karriär inte enbart med sitt sinne för form och färg av undervisade även vid vad som idag heter Danmarks Designskola. Han har varit med och inspirerat kommande generations arkitekter och designers.