Publicerad den

Poul Henningsen

Poul Henningsen

Poul Henningsen, född den 9 September 1894 i Ordrup i Danmark, var en dansk författare, arkitekt och formgivare. Henningsen var framstående inom arkitektur under mellankrigstiden och är ofta refererad till PH.

Under 1920-talet slog han igenom som författare och började samtidigt arbeta som revyförfattare. Han publicerade texter om naturligt beteende, vidsynthet och enkelt leverne som vidhöll både tyng av politisk vinkling såväl som underhållning. Han var aktiv som kulturskribent vid tidsskrifterna Vor Tidning och Klingen, samt skrev dikter. Vid en tidpunkt var han även redaktör vid tidningen Kritisk Revy och är känd för sina kritiska åsikter mot samhälle och arkitektur. Hans mest välkända publicering är verket ”Hvad med Kulturen?”. 

Under samma tidsperiod verkade han som arkitekt i Köpenhamn och formgav flera större byggnader, bland annat en fabrik, interiören av två teatrar och en del av ett tivoli. 

Henningsen var under hela sin yrkesmässiga karriär en stark förespråkare till funktionalismen. 1924 designade han sin första flernyanserade lampa, som kom att kallas PH-lampan. Utformningen baserades på vetenskapliga analyser om en lampas skärmfunktion. Han studerade dess storlek, form och position i syfte att påverka lampans ljusspridning. Genom att täcka glödlampan och rikta ljuset nedåt skapade han ett mjukare ljus och en jämn spridning i rummet. Under Paris World Exhibition vann Henningsen pris för lampans utformning och förmåga att sprida ljus på ett harmoniskt sätt. Den kom därefter att kallas ”Paris Lampan” och satte grunden för Henningsens kommande skapelser.