Publicerad den

KB06 soffan av Mogensen

KB06 soffa av Mogensen

Den stilbildande möbelserien KB06, ritad av Børge Mogensen, innefattar en 2-sits soffa och en 3-sits soffa. Även om han ritade andra typer av möbler också är det framför allt med fåtöljerna och sofforna i skinn, däribland KB06, som Mogensen kommit att förknippas.

De skinnsoffor som man ser på advokatbyråer, reklambyråer och i receptioner hos olika myndigheter har väldigt ofta designats av Mogensen, och är det inte han som är upphovsmannen så har designern ofta inspirerats av honom. Det är ett tecken på att någon är en skicklig designer: när han eller hon blir kopierad.

KB06 2-sits soffa

Børge Mogensens 2-sits soffa KB06 är ett praktexempel på den skönhet som rena linjer och genomtänkt design ger. Armstöden är inte för breda, vilket gör att soffan får plats i många miljöer där en 2-sits soffa av annan modell inte skulle få plats. Den stilrena designen gör också att soffan finner sig väl till rätta så väl omgiven av uppstoppade djur, mot en skogstapet, som i en trendig reklambyrås helvita lokaler.

En 2-sits soffa kallas Love Seat på engelska, och det är många som skulle beskriva de känslor de har för soffan KB06 som just kärlek. Design väcker ofta starka känslor, och bra design väcker starka, positiva känslor.

Mått: höjd 78 cm, bredd 158 cm, djup 81 cm.

KB06 3-sits soffa

Mogensen var en föregångare, vilket gjort att hans möbler står sig väl än idag. Han introducerade ett stramt formspråk med rena linjer, vilket delvis berodde på att han ville att hans möbler skulle kunna massproduceras. Detta formspråk syns tydligt på den 3-sitsiga KB06 soffan.

Mått: höjd 78 cm, bredd 223 cm, djup 81 cm.