Publicerad den

Arco golvlampa av Achille Castiglioni

Arco golvlampa

Världens mest kända golvlampa, Achille Castiglionis Arco från 1962, finns med rund eller kvadratisk fot. Lampans långa, välvda arm bildar ett elegant valv. Men det finns även en funktionell tanke med lampans utformning, en tanke som bottnar i ett praktiskt vardagsproblem.

I de flesta rum är uttaget för taklampan placerat mitt i rummet, men det är sällan som det passar att placera matbordet rakt under detta uttag. Det här var något som retade Castiglioni, och hans mycket eleganta lösning är för alltid inskriven i designhistorien. Arco kan tyckas extravagant, men är mycket praktisk. För att förhindra att lampan välter gjorde Castiglioni en fot i tung marmor. Förutom att vara praktisk är detta en mycket dekorativ lösning, som ytterligare ökar den kongeniala designens estetiska värde.

Arco golvlampa är utan tvekan den mest kända av Achille Castiglionis alla skapelser, och även världens mest kända golvlampa över huvud taget. Den syns ständigt i inredningsreportage, i tidningar och på bloggar. Inte minst är det den båge som lampans arm bildar som väcker uppmärksamhet.

Vid första anblick kan lampan framstå som något onödig i sin lyxighet, med sin höga, välvda arm. Alla som sett den i ett riktigt hem vittnar dock om hur oerhört praktisk den är. Eftersom den är så hög är den nästan aldrig i vägen, och eftersom lampan är vridbar kan ljuset riktas dit det bäst behövs. Castiglionis Arco golvlampa är ett av de allra bästa exemplen på att det inte råder någon motsättning mellan form och funktion. Ofta samspelar de och förstärker varandra till perfektion, som lampan från 1962 så tydligt visar.

Mått: höjd 250 cm, bredd 200 cm, djup 18 cm.