Publicerad den

AJ lampor av Arne Jacobsen

AJ lampa

Få lampor har blivit så ikoniska som Arne Jacobsens AJ lampa. Denna designklassiker pryder sin plats i mängder av svenska hem med sin avskalade design. Dess omåttliga populäritet har bidragit till att det också finns mängder av kopior i varierande kvalité.

AJ lampan, som designades på 1950-talet, finns också i flera olika variationer och färger. Nedan kan du läsa mer om AJ golv-, vägg- och bordslampa.

AJ Golvlampa

Arne Jacobsen designade golvlampan som bär hans initialer 1957. När det nya SAS Royal Hotel skulle byggas i Köpenhamn fick Jacobsen designa allt. Som arkitekt ritade han byggnaden, och som industridesigner formgav han inventarier och möbler ned till besticken. Fåtöljerna Svanen och Ägget är hans mest kända skapelser för hotellets räkning, men han ritade också AJ golvlampan, utomlands känd som ”the Standard Lamp”.

AJ är en läslampa som skapades för att stå bredvid fåtöljerna Svanen och Ägget i hotellobbyn. Lampan kan vinklas i olika riktningar för att få bästa läsbelysning, och rundeln vid lampans fot var tänkt att rymma ett askfat. Även utan askfatet imponerar lampan med sin kongeniala och tidlösa design, som passar tillsammans med betydligt fler möbler än de som den ursprungligen ritades för att matcha.

Mått: höjd 132 cm, bredd 30 cm, diameter 15 cm.

AJ vägglampa

Vägglampan AJ bär tydligt Arne Jacobsens prägel. Av alla stora designers från Danmark som gjorde sig ett namn under 1900-talet är Jacobsen den störste, trots, eller kanske snarare tack vare, att hans design var så originell. AJ vägglampa är ett bra exempel på detta.

Som många andra av Jacobsens mest kända möbler ritades vägglampan till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Lampan är liten och smidig, och kan placeras där den bäst behövs: över sängen, vid soffan eller över trappan. Eftersom skärmen kan vinklas i olika riktningar går det också att använda lampan som spotlight, för att belysa en tavla eller en skulptur.

Mått: höjd 18 cm, längd 33,5 cm., djup 9 cm.

AJ bordslampa

Denna bordslampa, av modellen AJ, ritades av danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen 1960. Jacobsen hade fått i uppdrag att inte bara rita ett hotell i Köpenhamn åt flygbolaget SAS, utan även att designa inredningen ned till minsta bordslampa. Detta var just vad Jacobsen gjorde. Arbetet resulterade i flera klassiker inom den moderna designhistorien.

Bordslampan AJ är inspirerad av naturens former, eftersom Jacobsen ville göra hotellet till en urban trädgård. Denna tanke går också igen i många av de andra möbler som Jacobsen ritade till hotellet, som fåtöljerna Svanen och Ägget. Lampan designades ursprungligen för att rymma ett askfat i foten, men fungerar även mycket bra utan ett sådant, eftersom den då ger ett lätt och luftigt intryck. Lampskärmen kan vinklas uppåt eller nedåt för att styra ljuskäglan dit den bäst behövs.

Mått: höjd 53 cm, bredd 21 cm, djup 14 cm.