Möblera med designikoner

Har du alltid drömt om att möblera ditt hem med en Ägget fåtölj av Arne Jacobsen men inte velat betala drygt 50 tusen kronor? Svarar du ja på denna fråga finns det numera möjligheter att köpa reproduktioner av diverse designmöbler från Storbritannien för betydligt billigare priser.

Den brittiska upphovsrättslagen skiljer sig nämligen från den svenska på så sätt att det går att sälja möbelkopior redan 25 år efter att originaldesignen ritades. I Sverige gäller detta skydd 70 år efter designerns död men köper du dina möbler från Storbritannien är det alltså helt lagligt.

En butik i Storbritannien som säljer designmöbler till Sverige är Ikon M. Denna butik har ett relativt stort utbud av bland annat soffor och lampor av kända designers som exempelvis Verner Panton, Gino Sarfatti, Hans J Wegner och Charles Le Corbusier.

Priserna för reproduktionerna av dessa möbler är i regel 70-80% lägre än de som är licenstillverkade med i stort sett samma design. Ett skäl till att de licenstillverkade möblerna är så pass mycket dyrare är att licenstillverkarna i praktiken har haft monopol. Detta monopol har dock kraftigt försvagats tack vare EU:s fria rörlighet för varor.

Så är du intresserad av att möblera ditt hem med diverse designikoner kan det vara en god idé att överväga att göra ditt nästa inköp från Storbritannien.

Ägget Fåtölj av Arne JacobsenÄgget av Arne Jacobsen (bild lånad från Ikonm.se)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *